Komise doporučuje změny v bankovním dohledu

12.09.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise po sérii skandálů kolem praní špinavých peněz doporučuje změny v bankovním dohledu. Nevyslyšela však výzvy Evropské centrální banky (ECB) k vytvoření nového úřadu pro boj s finanční kriminalitou. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Největší nizozemská finanční skupina ING minulý týden přiznala, že řadu let nedostatečně znemožňovala praní špinavých peněz. Podle nizozemské prokuratury ING v letech 2010 až 2016 porušovala zákony o prevenci praní špinavých peněz a financování terorismu. ING souhlasila, že výměnou za urovnání této kauzy zaplatí 775 milionů eur (téměř 20 miliard Kč).

Případ ING byl podle agentury Reuters zatím posledním z řady podobných kauz zahrnujících banky v Lotyšsku, Estonsku, Dánsku, Španělsku, Lucembursku a na Maltě.

Evropský bankovní úřad (EBA) již delší dobu upozorňuje, že nemá dostatek pravomocí ani personálu k boji proti praní špinavých peněz v evropských bankách.

Posílení boje proti praní špinavých peněz

Podle návrhů Komise by měl úřad najmout další úředníky pro boj s praním špinavých peněz. Měl by rovněž získat větší vliv na činnost národních úřadů pro dohled nad bankovním sektorem a možnost požadovat vyšetřování bank podezřelých z porušování pravidel týkajících se praní špinavých peněz, píše agentura Reuters.

Návrhy Komise, které ještě musejí schválit jednotlivé členské země EU a zákonodárci, nicméně podle Reuters nezahrnují vytvoření zvláštního úřadu pro boj s finanční kriminalitou, jenž by umožnil centrální dohled podobný dohledu ECB nad finanční stabilitou bank v eurozóně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek