Europoslanci v prvním čtení schválili směrnici o copyrightu

13.09.2018
Euroskop, čtk

Evropský parlament včera v prvním čtení schválil kontroverzní směrnici, která má majitelům autorských práv poskytnout nárok na podíl z využití jejich děl internetovými giganty, jako je Google, YouTube či Facebook. Právě těm připadá rozhodující část příjmů z internetové reklamy.

„Je to dobrý signál pro náš tvůrčí průmysl v Evropě,“ prohlásil parlamentní zpravodaj Axel Voss poté, co poslanci přijali jeho návrh v poměru 438 ku 226 hlasům; 39 poslanců se zdrželo.

Dalším krokem bude vyjednání konečné podoby normy s členskými státy a s Evropskou komisí, kterou pak bude Evropský parlament znovu schvalovat hlasováním. O výsledném dokumentu budou pak ještě hlasovat členské země EU.

Média a vydavatelé si od změn slibují, že dostanou zaplaceno za svou práci, zatímco odpůrci změny se obávají příliš velkého otřesu a omezení svobody na internetu. „Jsem přesvědčen, že jakmile se rozvířený prach usadí, zůstane internet stejně svobodný, jako je dnes,“ ujistil Voss.

Sporné články návrhu

Jádrem sporu jsou dva články chystané normy. Článek 13 dává internetovým platformám – třeba YouTube – povinnost řešit, zda obsah, který nahrávají uživatelé, neporušuje autorská práva. Podle článku 11 mají mít vydavatelé nárok na spravedlivý podíl za použití jimi vlastněného obsahu na internetu.

Podle předsedy právního výboru EP Pavla Svobody (KDU-ČSL) se od července, kdy europarlament hlasoval proti směrnici, předloha notně změnila: zpravodaj Voss vyslyšel kritické názory a obavy a zřejmě díky tomu se tak dramaticky změnil poměr sil při hlasování.

Při něm se rozhodovalo i o 252 pozměňovacích návrzích. Výsledkem je podle tiskové zprávy EP předloha, podle které internetoví giganti budou muset platit za využití práce umělců a novinářů. Z působnosti směrnice ale budou vyloučeny malé a miniaturní platformy. Hypertextové odkazy smějí být sdíleny zdarma. Podle předlohy novináři musí dostat podíl z veškerých odměn, která dostanou jejich vydavatelství za autorská práva.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek