Evropský parlament se vrátí k dvojí kvalitě výrobků v EU

13.09.2018
Euroskop, čtk

Poslanci Evropského parlamentu se dnes v rozpravě i při hlasování vrátí k problému dvojí kvality výrobků na unijním trhu. Podle předkladatelky zprávy, české europoslankyně Olgy Sehnalové, výsledek napoví, zda legislativní řešení tohoto problému bude spočívat ve striktním zákazu nekalých praktik, anebo připustí jakési legitimní důvody pro pokračování praxe, dovolující nabízet spotřebitelům na východě EU identicky vyhlížející značkové produkty, ovšem s výrazně odlišným složením.

„Podle hlasování se Evropská komise může orientovat, jakému řešení dává EP přednost,“ řekla ČTK Sehnalová. Sama ovšem odmítá, aby chystané změny v unijních pravidlech ponechaly otevřená „zadní vrátka“ pro pokračování zmíněné praxe.

„Nechceme vytvářet žádné eurochutě, ani předepisovat výrobcům, co mají a nemají vyrábět. Ale pokud nabízejí na vnitřním trhu výrobek, který na první pohled vypadá jako stejný, tak se nemůže lišit svým složením,“ zdůraznila.

Její zpráva se týká nejen trhu, ale i fungování dodavatelského řetězce, bezpečnosti potravin a tedy veřejného zdraví, jakož i nepotravinářských výrobků. „Řešení musíme hledat na evropské úrovni. Pokud máme vnitřní trh, tak pravidla by neměly stanovovat jednotlivé státy, ale měla by platit všude v EU stejně,“ dodala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek