Německo se s Itálií dohodlo na vracení běženců

13.09.2018
Euroskop, čtk

Německo se dohodlo s Itálií na vracení těch běženců ze svých hranic, kteří už v jihoevropské zemi požádali o azyl. V parlamentu to dnes oznámil ministr vnitra Horst Seehofer (CSU). Podobnou dohodu má spolková republika také s Řeckem a Španělskem.

Otázka vracení běženců, kteří požádali o azyl v jiné zemi Evropské unie, na přelomu června a července uvrhla sesterské strany CDU a CSU do vážného sporu, jenž hrozil rozpadem celé vládní koalice. Svou nakonec dokázala prosadit kancléřka Angela Merkelová (CDU), která požadovala, aby Německo nepostupovalo při vracení běženců ze svých hranic jednostranně, ale vždy po dohodě s danými státy.

Nejprve se Německo domluvilo s Řeckem a Španělskem, kam tedy může zrychleně vracet uprchlíky, kteří v těchto zemích již požádali o azyl. V praxi se to ale týká jen nevelkého počtu osob, které spolková republika zachytí na hranici s Rakouskem.

„Dohoda s Itálií je také uzavřena,“ oznámil dnes v parlamentu Seehofer, podle něhož chybí už jen formalita v podobě jeho podpisu a podpisu italského ministra vnitra. Seehofer dohodu považuje za úspěch, i když ke snížení počtu uprchlíků ve spolkové republice podle dosavadních informací nepovede. Za každého běžence, kterého do Itálie vrátí, totiž Německo zase převezme jiného, který se tam vylodil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek