Britové byli vyzváni ke schovívavosti k muslimům

16.08.2005
Šest představitelů islámských skupin žijících v Londýně vyzvalo britskou vládu, aby přestala vyhošťovat islamisty, jak to provádí po červencových teroristických útocích v Londýně.

Šest představitelů islámských skupin žijících v Londýně vyzvalo včera britskou vládu, aby přestala vyhošťovat islamisty, jak to provádí po červencových teroristických útocích v Londýně. Žádost podle agentury AFP zdůvodnili obavou, že vyhnancům v zemích původu hrozí pronásledování a mučení.

Otevřený dopis obsahuje požadavek, aby Británie nezradila muslimy tím, že je vžene do náruče represívních režimů, které jsou nespravedlivé a lživé. Islamisté z těchto zemí podle žadatelů utekli poté, co jim byla slíbena na Západě bezpečnost.
Pod dokument se podepsali předáci opozičních hnutí ze Saúdské Arábie, Sýrie, Egypta a Alžírska, kteří kvůli své činnosti emigrovali do Británie.

Autoři dopisu vyzvali britské úřady, aby plnily své závazky vůči muslimské menšině v zemi a nechovaly se k jejím zástupcům jako k občanům „třetí“ kategorie tím, že se vůči jejich mešitám, školám a organizacím uplatňují represívní opatření kvůli činům, které tito lidé nespáchali.
Zároveň také vyzvali britské muslimy, aby respektovali závazky a povinnosti vůči „britskému státu a jeho lidu“. „U nás je zakázáno zradit a rovněž upírat práva druhým,“ uvádí se v dopise.

Británie jako signatářská země Evropské úmluvy o ochraně lidských práv a základních lidských svobod nesmí vypovídat osoby do států, kde by jim mohlo hrozit mučení či smrt. Ujištění o zákonném postupu proti vyhoštěným osobám již získala Británie od Jordánska, nyní Londýn jedná s Alžírskem, s Tuniskem a s Egyptem. Abú Katadu zatkla Británie vzápětí poté, co dosáhla dohody s Jordánskem.

Britské úřady minulý čtvrtek zadržely deset cizinců s odůvodněním, že znamenají hrozbu pro bezpečnost státu. Zadržení mají být vypovězeni ze země. O tvrdém postupu proti islámským radikálům v Británii informoval již počátkem srpna premiér Tony Blair.

Britský ministr vnitra Charles Clarke včera řekl, že je nadále „znepokojen“ možností dalšího atentátu v Londýně. Podle něj však nejsou informace o nějaké konkrétní hrozbě. „Zůstáváme znepokojeni… Bylo by směšné si myslet, že nemůže dojít k další akci,“ řekl Clarke na tiskové konferenci s šéfem Scotland Yardu Ianem Blairem. „Bylo by neopatrné tvrdit, že jsme riziko eliminovali. To jsme neudělali.“

Sdílet tento příspěvek