Rakouský kancléř: Řešení migrace je na vnější hranici EU

20.09.2018
Euroskop, čtk

Řešení migrační problematiky leží na vnější hranici Evropské unie a spočívá ve spolupráci s okolními zeměmi, míní rakouský kancléř Sebastian Kurz. Novinářům to premiér nynější předsednické země EU řekl dnes ráno při příchodu na neformální unijní summit v Salcburku. Debata šéfů států a vlád o migrační problematice v noci na dnešek podle něj opět ukázala, že trvající diskuse o rozdělování migrantů unii se nijak výrazně neposunují a problematiku neřeší.

Migrační téma dominovalo ve středu večer společné večeři prezidentů a premiérů zemí unie. Kurz dnes podotkl, že všichni přítomní podporují návrh na intenzivnější spolupráci s Egyptem, který předložil společně s šéfem unijních summitů Donaldem Tuskem.

Egypt je podle Kurze zemí, která v zásadě stoprocentně zastavila odjezdy lodí s migranty od svého pobřeží, jejíž správa je efektivní a jejíž politické vedení ví, že nelegální migraci je třeba zastavit.

Tusk už ve středu novinářům řekl, že plánuje počátkem příštího roku, zřejmě v únoru, v Káhiře uspořádat summit EU a Ligy arabských zemí.

Spolupráce se třetími zeměmi

Kurzovým cílem je podle jeho slov řešit migrační problematiku právě na vnější hranici unie. Potřebná je proto podle něj spolupráce nejen s Egyptem, ale i s dalšími státy na pobřeží severní Afriky, a podpora jejich pobřežních stráží. Je třeba zajistit, že lodě s migranty přes Středozemní nevyplují a pokud ano, že budou rychle zastaveny a vráceny.

Kurz označil za nepřípustné, aby s pašeráky lidí na moři spolupracovaly nevládní organizace a aby se tyto organizace s cílem zabránit návratu uprchlíků do Libye a dopravit je k evropským břehům snažily dostat se k plavidlům s migranty dříve než lodě libyjské pobřežní stráže.

Debata mezi zeměmi EU o přerozdělování migrantů a žadatelů o azyl byla podle Kurze i ve středu večer mezi body diskuse premiérů a prezidentů unijních zemí. Podle rakouského kancléře, jehož předsednictví by mělo diskusi o reformě unijních azylových pravidel posunout dál, ale středeční večer překvapení nepřinesl a postoje zemí jsou nadále zásadně odlišné. Kurz ale poznamenal, že podle jeho názoru si stále více států bloku uvědomuje, že diskuse na toto téma řešení migrační problematiky nepřinese.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek