Jourová: Airbnb do konce roku splní pravidla EU

20.09.2018
Euroskop, čtk

Internetová společnost Airbnb zprostředkující ubytování se zavázala, že do konce roku splní podmínky Evropské unie pro ochranu spotřebitelů. Oznámila to dnes eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová s tím, že slíbené změny musí firma provést u všech jazykových verzí svých webů určených pro unijní trh.

„On-line subjekty změnily způsob, jakým cestujeme, hledáme ubytování a trávíme dovolenou. Také jsou však povinny zcela dodržovat pravidla a převzít odpovědnost v případě problémů,“ uvedla Jourová s tím, že přístup Airbnb ocenila.

„Vítám skutečnost, že Airbnb je ochotna učinit nezbytné změny, aby zajistila úplnou transparentnost a spotřebitelé přesně věděli, za co platí,“ dodala.

Změny v uvádění cen

Airbnb mimo jiné přislíbila, že bude uvádět vždy celkovou cenu rezervace včetně poplatků za úklid a další služby. Pokud konečnou sumu nebude možné určit, budou o tom unijní zákazníci jasně informováni. Spotřebitelé z EU také budou při objednávání vědět, zda ubytování nabízí soukromý či profesionální hostitel, neboť se podle toho liší pravidla na ochranu spotřebitele.

V polovině července Evropská komise společně s úřady na ochranu spotřebitele zemí EU vyzvala Airbnb, aby do konce prázdnin přišla s konkrétními kroky, jak uvede své smluvní podmínky do souladu se spotřebitelskou legislativou EU.

Stávající smluvní podmínky totiž vedle sporného informování o cenách mají i kontroverzní ustanovení, ve kterých se spotřebitel vzdává některých práv, na která má v unii nárok.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek