Německo a Itálie brzy podepíšou dohodu o vracení migrantů

21.09.2018
Euroskop, čtk

Německo s Itálií pravděpodobně brzy podepíše dohodu o vracení těch běženců od svých hranic, kteří už v Itálii požádali o azyl. Uvedla to dnes podle agentury Reuters mluvčí německého ministerstva vnitra. Šéf resortu Horst Seehofer se přitom už minulý čtvrtek ve Spolkovém sněmu pochlubil tím, že příslušnou dohodu Berlín s Římem v zásadě už uzavřel. To o den později popřel jeho italský protějšek Matteo Salvini s tím, že od Německa očekává více ústupků.

„Stále máme za to, že tato dohoda bude podepsána,“ citovala agentura Reuters mluvčí německého ministerstva vnitra. Seehofer minulý týden oznámil, že „dohoda s Itálií je také uzavřena“, přičemž podle něj chybí už jen formalita v podobě jeho podpisu a podpisu Salviniho.

Salvini však před týdnem ve Vídni upozornil, že dohoda s Německem ještě dojednána není. Řím podle něj od Německa očekává podporu pro změnu pravidel unijní operace Sophia, jejímž úkolem je bojovat ve Středozemním moři proti pašerákům lidí i hledat a zachraňovat migranty v nouzi.

Rozpor CDU a CSU kvůli vracení migrantů

Otázka vracení běženců, kteří požádali o azyl v jiné zemi Evropské unie, na přelomu června a července uvrhla sesterské konzervativní strany – CDU kancléřky Angely Merkelové a Seehoferovu CSU – do vážného sporu, jenž hrozil rozpadem celé vládní koalice.

Svou nakonec dokázala prosadit Merkelová, která požadovala, aby Německo nepostupovalo při vracení běženců od svých hranic jednostranně, ale vždy po dohodě s danými státy.

Německo se už domluvilo s Řeckem a Španělskem, kam tedy může zrychleně vracet uprchlíky, kteří v těchto zemích již požádali o azyl. V praxi se to ale týká jen nevelkého počtu osob, které spolková republika zachytí na hranici s Rakouskem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek