Unijní policejní agentura Europol slaví 20 let od svého vzniku

01.10.2018
Euroskop, čtk

Policejní agentura Evropské unie Europol, která byla zřízena 1. října 1998, podporuje 28 zemí EU v boji proti mezinárodní kriminalitě a terorismu. Za tímto účelem sbírá a shromažďuje data a zprostředkovává jejich výměnu mezi zeměmi EU v souladu s národními legislativami. Europol také spolupracuje s řadou třetích zemí a organizací.

Předchůdcem Europolu, který sídlí v nizozemském Haagu a má přes 1000 zaměstnanců, byla Evropská protidrogová jednotka (EDU), která fungovala od ledna 1994. Konvence o zřízení Europolu byla podepsána v červenci 1995 a ratifikována v červnu 1998.

V roce 2002 byl mandát Europolu rozšířen na všechny vážné formy mezinárodního zločinu, včetně finanční kriminality. Od roku 2010 je plnohodnotnou agenturou EU.

Fungování agentury

Pro Europol pracuje přes 100 analytiků trestné činnosti a 220 styčných důstojníků, kteří zajišťují aktivní propojení mezi sídlem agentury v Haagu a národními jednotkami Europolu v hlavních městech členských států. Za kontrolu a vedení Europolu odpovídá unijní Rada pro spravedlnost a vnitřní věci, která je složená z ministrů spravedlnosti a vnitra členských států EU.

Podle informací Europolu státy EU v loňském roce čelily 205 teroristickým útokům, ať už dokonaným, nedokončeným nebo zmařeným. Oproti roku 2016 počet těchto případů vzrostl o 45 procent.

Šéfkou Europolu je od letošního května po dobu následujících čtyř let Belgičanka Catherine De Bolleová, která se stala první ženou v čele této unijní policejní agentury.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek