Španělští záchranáři o víkendu zachytili téměř 700 migrantů

01.10.2018
Euroskop, čtk

Ve vodách mezi Marokem a Španělskem nalezli španělští záchranáři v průběhu víkendu 675 afrických migrantů. Informovala o tom včera agentura AFP. Migrační trasa přes Středozemní moře na Pyrenejský poloostrov je letos nejfrekventovanějším koridorem z cest vedoucích Evropy.

Nejmenovaný španělský mluvčí AFP sdělil, že 405 migrantů bylo nalezeno v sobotu a dalších 270 na sedmi různých člunech v neděli. Bylo mezi nimi sedm „miminek nebo dětí“. Polovina běženců údajně pochází ze subsaharské Afriky a druhá polovina ze severoafrických zemí.

Poté, co Itálie pod novým ministrem vnitra Matteem Salvinim zpřísnila postup vůči přílivu nelegálních přistěhovalců, stalo se letos Španělsko pro migranty hlavní vstupní branou do Evropy. Po moři jich sem podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) dorazilo přes 35.000, dalších asi 5000 pak překonalo hranice španělských exkláv v Maroku Ceuta a Melilla.

Celkem se letos do Evropy dostalo na 100.000 migrantů. Více než 1700 jich na cestě zahynulo nebo se pohřešují ve Středomoří.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek