V EU bude snadnější konfiskovat majetek z trestné činnosti

04.10.2018
Euroskop, čtk

Evropský parlament dnes vyslovil konečný souhlas s novými pravidly, podle nichž budou v rámci Evropské unie automaticky uznávána rozhodnutí jednotlivých členských zemí o zmrazení a konfiskaci majetku pocházejícího z organizované trestné činnosti. Policejní agentura Evropské unie Europol ve své statistice z roku 2016 odhaduje, že 98 procent výnosů z kriminální činnosti uniká konfiskaci.

Opatření, na jehož podobě se Evropský parlament v červnu dohodl s jednotlivými zeměmi EU, stanovuje standardizovaný postup a přísnější lhůty, aby rozhodnutí o zmrazení z jednotlivých států mohla být uznávána ostatními unijními členy. Na výkon příkazu ke konfiskaci z jiné země budou mít členské země nyní maximálně 30 dní.

„S přeshraničně organizovaným zločinem lze bojovat jen efektivní unijní spoluprací. Konfiskovaný majetek bude navíc využit pro odškodnění obětí zločinu, rodin policistů a dalších členů záchranných sborů, kteří během zásahu zahynuli či utrpěli trvalé zdravotní následky,“ uvedl lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který působí ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci.

Evropský parlament si od normy slibuje také to, že bude snadnější zkomplikovat teroristům přístup k penězům. „Většina zdrojů na financování terorismu a dalšího závažného zločinu pochází z nelegálně získaných prostředků,“ poznamenal europoslanec a místopředseda podvýboru pro bezpečnost Jaromír Štětina (TOP 09) s tím, že dosud bylo velmi komplikované odhalené kriminální výnosy zablokovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek