Komise: Google zlepšuje politiku v oblasti webového prodeje

08.10.2018
Euroskop, čtk

Opatření americké společnosti Google na posílení hospodářské soutěže v oblasti internetového prodeje přinášejí ovoce. Uvedla to v pátek evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. Podle agentury Reuters tak naznačila, že firma by se mohla vyhnout dalším pokutám.

Evropská komise loni vyměřila společnosti Google pokutu 2,4 miliardy eur (zhruba 62 miliard Kč). Dospěla totiž k závěru, že firma ve výsledcích internetového vyhledávání systematicky zvýhodňuje vlastní produkt umožňující srovnávání obchodních nabídek, čímž poškozuje konkurenci i spotřebitele.

Google nyní pracuje na změně svých praktik, aby rozptýlil obavy regulátorů z narušování hospodářské soutěže. Pokud by se mu nepodařilo splnit požadavky Evropské komise, mohl by čelit pokutám ve výši až pěti procent svých průměrných denních tržeb, napsala agentura Reuters.

„Vidíme zlepšení,“ uvedla v pátek Vestagerová na okraji mezinárodní konference Globsec Tatra Summit na Štrbském Plese. „Situaci však stále velmi pozorně sledujeme a zatím jsme neučinili žádné rozhodnutí,“ dodala. Upozornila rovněž, že si je vědoma stížností některých konkurentů v Británii, Francii Německu a Spojených státech, podle nichž jsou změny v praktikách Googlu nedostatečné.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek