Rakousko hodlá opět prodloužit hraniční kontroly o půl roku

11.10.2018
Euroskop, čtk

Rakousko oznámilo Evropské unii, že hodlá prodloužit kontroly na hranicích s Maďarskem a Slovinskem o dalšího půl roku. Informovala o tom dnes agentura APA. Kontroly zavedené v důsledku migrační krize měly skončit 11. listopadu, nyní by měly trvat přinejmenším do května příštího roku. Rakousko je členem schengenského prostoru volného pohybu, uvnitř kterého se za normálních okolností hraniční kontroly neprovádějí.

„Kvůli trvale vysokému počtu zadržení osob, které ilegálně vstoupily nebo pobývají (v Rakousku), a počtu žadatelů o azyl došla rakouská spolková vláda k závěru, že situace není dostatečně stabilní,“ uvedl rakouský ministr vnitra Herbert Kickl v dopise zaslaném Evropské komisi, Evropskému parlamentu a Evropské radě. Konkrétní údaje o počtu zadržených či žadatelů o azyl, ze kterých vycházelo, Rakousko v dopise neuvedlo.

Podle statistiky, kterou přinesla rakouská tisková agentura APA, počet žadatelů o azyl v Rakousku od rekordního roku 2015 trvale klesá. Od letošního ledna do srpna úřady přijaly 9337 žádostí, tedy o polovinu méně než ve stejném období loňského roku. Hraniční kontroly Rakousko zavedlo v roce 2015, kdy v zemi za prvních osm měsíců roku o azyl požádalo 46.144 osob, tedy pětkrát více než letos.

Ilegální migrace a riziko terorismu

Kickl v dopise uvádí, že zachováním kontrol chce předejít opakování situace z roku 2015. Upozornil přitom na situaci v Bosně a Hercegovině, kam od konce loňského roku přišlo ilegálně téměř 10.000 migrantů. Problémem je podle něj také zvyšující se počet migrantů přicházejících do Evropy přes Turecko. Dalším důvodem pro zachování kontrol je „latentní ohrožení terorismem“, uvedl Kickl v dopise zaslaném do Bruselu.

Evropský komisař pro otázky vnitra a migrace Dimitris Avramopulos v září apeloval na členské státy schengenského prostoru, aby hraniční kontroly neprodlužovaly

Minulý týden nicméně o jejich prodloužení informovala Francie. Kromě ní a Rakouska hraniční kontroly uvnitř schengenského prostoru nyní provádějí také Dánsko, Německo, Švédsko a rovněž Norsko, které však není členem EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek