Komise vyzvala k neprodlužování hraničních kontrol v Schengenu

12.10.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise (EK) dnes vyzvala šest členských států schengenského prostoru, aby přestaly prodlužovat kontroly na svých hranicích. Evropský komisař Dimitris Avramopulos před jednáním ministrů vnitra EU v Lucembursku řekl, že si návrat k Evropě se zavřenými vnitřními hranicemi nedokáže představit. Hraniční kontroly v reakci na migrační krizi v roce 2015 zavedlo Německo, Rakousko, Francie, Švédsko a Dánsko. Přidalo se k nim i Norsko, které není v EU, ale je členem Schengenu.

„Občané Evropy musejí mít i nadále pocit, že mohou cestovat svobodně,“ vyzval Avramopulos v Lucemburku. „Nedokážu si Evropu se zavřenými hranicemi představit,“ dodal.

Členem schengenského prostoru je celkem 26 zemí. Uvnitř prostoru volného pohybu se za normálních okolností hraniční kontroly neprovádějí.

V reakci na příchod statisíců migrantů do Evropy, ale i v reakci na teroristické útoky z roku 2015 zavedly kontroly alespoň na některých úsecích své hranice Německo, Francie, Rakousko, Švédsko, Dánsko a Norsko.

Kontroly prodloužily Francie, Rakousko a nově také Německo

Francie a Rakousko v uplynulých dnech informovaly Evropskou komisi o prodloužení kontrol, které měly skončit 11. listopadu, přinejmenším do května příštího roku. Dnes se k nim přidalo také Německo. „Předpoklady pro zrušení kontrol na vnitřních hranicích nejsou v tomto okamžiku splněny,“ uvedl v prohlášení ministr vnitra Horst Seehofer. Německo kontroly uplatňuje na hranici s Rakouskem od podzimu 2015.

Některé argumenty, kterými země zdůvodňují potřebu zachování kontrol, jsou podle Avramopulose pochopitelné. Zároveň však zdůraznil, že Evropská unie pro bezpečnost svých občanů v uplynulých letech mnoho udělala. Na stranu Evropské komise se postavil například i lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn, podle kterého je třeba, aby se EU „velmi rychle vrátila k normalitě“.

V schengenském prostoru jsou téměř všechny členské státy EU kromě Británie, Irska, Rumunska, Bulharska a Kypru. Navíc se k němu připojily i nečlenské země Norsko, Island, Švýcarsko a Lichtenštejnsko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek