Merkelová vyzvala k solidaritě v unijní migrační politice

15.10.2018
Euroskop, čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová vpátek vybídla členské státy Evropské unie k solidaritě ve vztahu k migraci. S novým slovinským premiérem Marjanem Šarecem, s nímž se setkala v Berlíně, se shodla, že „členství v Evropské unii je vždy i otázkou vyrovnávání a hledání kompromisu, když jsou země zasaženy různou měrou“.

Státy EU už několik let usilují o nalezení společné linie v migrační politice. Zvlášť ostře se jednotlivé země přou kvůli otázce možného přerozdělování migrantů. Merkelová v pátek řekla, že se se svým slovinským protějškem Šarecem shoduje i v tom, že především sázejí na ochranu vnějších hranic, na dohody s jinými zeměmi, ale i na solidaritu uvnitř unie.

Merkelová dnes vyzvala také k vyřešení hraničních sporů mezi Slovinskem a Chorvatskem. „Vzhledem k těm mnoha problémům ve světě by bylo žádoucí, kdyby mohl být vyřešen i tento problém,“ prohlásila kancléřka. Slovinsko a Chorvatsko, které jsou členy EU i NATO, se přou o průběh hranice v Piranském zálivu na severním Jadranu.

Záhřeb se nehodlá podřídit arbitrážnímu rozhodnutí z loňského června, které přiznalo značnou část sporného Piranského zálivu Slovinsku. Merkelová zdůraznila, že rozhodnutí musí být respektováno. Šarec ujistil, že jeho vláda se bude chovat konstruktivně, ale i v budoucnu bude trvat na svém stanovisku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek