Juncker: Nepřijetí ani dětí z řad migrantů je skandální

15.10.2018
Euroskop, čtk

Za skandální považuje předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker skutečnost, že některé unijní země, mezi nimi i Česko, naprosto odmítají přijímat migranty, a odmítly dokonce přijmout děti bez doprovodu. Třiašedesátiletý šéf Komise to uvedl to v rozhovoru, který vyšel ve víkendovém vydání listu Le Monde.

„Kvóty (přerozdělování migrantů v rámci EU) přijali (unijní) ministři vnitra v září 2015,“ reagoval Juncker na otázku, zda nelituje toho, že navrhnul migrační kvóty. Reportér Le Mondu se předsedy EK v dovětku otázal, zda kvóty nepodnítily debatu s východní členy unie. Proti kvótám byly při jednání ministrů Slovensko, Maďarsko, Česko a Rumunsko.

„Chybí nám společná definice solidarity. Navrhnul jsem Maďarům, Čechům, Polákům a dalším, aby přijali alespoň alespoň děti bez doprovodu, bez rodičů, bez rodiny. Považuji za skandální, že to někdo odmítá, když Evropa skýtá na jejich ochranu prostor,“ odpověděl Juncker.

Na otázku, zda zmíněné země jeho návrh vyslyší, předseda EK odpověděl: „Myslím, že to vážně zvažují. Byl by to alespoň elementární projev solidarity. Bezpochyby by to také pomohlo zemím Visegrádu (Česko, Polsko, Maďarsko, Slovensko), ostatní unijní země by pro ně pak měly větší pochopení. To, že některé země zcela odmítají (přijímat) uprchlíky, a zhoubné promluvy o tom, že Evropa čelí muslimské invazi, jsou nepřijatelné.“

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek