Policie zabránila útoku na britský parlament

22.08.2005
Britská policie podle listu Sunday Times loni předešla chystanému útoku teroristické sítě Al-Káida na britský parlament, při němž teroristé hodlali použít smrtící nervový plyn sarin.

Vyšetřovatelé našli na počítačích zabavených u podezřelých teroristů v Británii a Pákistánu kódované e-mailové zprávy, v nichž se hovoří o použití sarinu proti Dolní sněmovně britského parlamentu. Rozluštit poštu teroristů pomohl vyšetřovatelům jeden z jejich informátorů v Al-Káidě, uvádí deník s odvoláním na interní policejní dokument.
Metropolitní policie odmítla oficiálně zprávu komentovat. Jeden z policistů však pod podmínkou anonymity deníku potvrdil, že teroristé chtěli použít proti parlamentu nervový plyn a takzvanou špinavou bombu, která využívá klasické trhaviny k rozptýlení radioaktivního materiálu.

Londýnská policie je nyní pod velkým tlakem veřejnosti kvůli zastřelení neozbrojeného Brazilce Jeana Charlese de Menezese, kterého policisté omylem považovali za teroristu. Policie zastřelila brazilského mladíka 22. července ve stanici metra několika kulkami do hlavy. Policisté se prý obávali, že na těle ukrývá nálož, kterou by mohl odpálit. Později se však ukázalo, že oběť žádnou trhavinu neskrývala ani nebyla ve spojení s teroristy. Policie oznámila, že mírně upravila svou strategii zabíjení podezřelých atentátníků výstřelem do hlavy.

Kolem zastřelení Menezese pokračují debaty, neboť vyšlo najevo, že velitel londýnské policie Ian Blair se o tom, že byla zabita nevinná oběť, dozvěděl až 24 hodin po akci. Policie navíc mlžila informace o zabitém, který se oproti původnímu tvrzení policistů ani nechoval podezřele, ani neměl na těle tlustý dlouhý kabát, pod nímž by mohla být ukryta nálož. Policisty usvědčují z nepravd zveřejněné záběry bezpečnostních kamer a svědectví.

Ian Blair připustil odpovědnost policie, ale zdůraznil, že chyba se stala v rámci největšího vyšetřování v dějinách Anglie. „Nesmíme dopustit, aby jedna tragická smrt převážila nad všemi ostatními,“ řekl.
Nový rozruch způsobila zpráva, že policie chce rodině zabitého zaplatit kompenzaci půl miliónu liber. Podle stanice BBC však rodina, která mluví pouze portugalsky, dostala od policie dopis v právnické angličtině, který jí vedle cestovních a pohřebních výdajů nabízí 15 tisíc liber.

Rodina se cítila nabídkou uražena a požaduje rezignaci Iana Blaira – podobně jako některá média. Londýnského policejního šéfa však včera podpořil jak premiér Tony Blair, tak místopředseda vlády John Prescott.

Sdílet tento příspěvek