Občané budou mít přístup k Úředním věstníku EU

22.08.2005
Od počátku příštího roku budou muset podle PS kraje a Praha umožnit občanům, aby v pracovních dnech mohli nahlédnout do Úředního věstníku EU.

Od počátku příštího roku budou muset kraje a Praha umožnit občanům, aby v pracovních dnech mohli nahlédnout do Úředního věstníku EU. Novou povinnost pro kraje a Prahu schválila v pátek Poslanecká sněmovna. Aby byla uvedena v platnost, musí ji ještě podepsat prezident Klaus. V současnosti musí být na krajských úřadech občanům v pracovní dny k dispozici Sbírka zákonů a Sbírka mezinárodních smluv.

Úřední věstník Evropské unie se vydává každý pracovní den ve všech dvaceti oficiálních jazycích Evropské unie. Jedná se o jednu z nejdůležitějších publikací Unie, kterou vydává Úřad pro oficiální publikace se sídlem v Lucemburku. Úřední věstník má čtyři hlavní části: série L (legislativa EU), série C (navrhovaná legislativa a jiná sdělení), série S (doplňující informace) a příloha (diskuse Evropského parlamentu).

V Úředním věstníku EU jsou vyhlašovány unijní nařízení, směrnice, rozhodnutí, doporučení a stanoviska. Toto vyhlašování funguje na stejném principu, jako jsou ve Sbírce zákonů a Sbírce mezinárodních smluv vyhlašovány české zákony a smlouvy, jejichž signatářem je Česko. Pouze unijní dokumenty, jež ve věstníku vyjdou, jsou právně závazné. Cena ročního předplatného tištěné verze věstníku je 1000 eur, zhruba 32.000 korun.

Sdílet tento příspěvek