Nelegální migrace do EU letos klesla o 31 %

14.11.2018
Euroskop, čtk

Nelegální migrace do Evropské unie klesla v prvních deseti měsících tohoto roku oproti stejnému období loni o 31 %, oznámila dnes v tiskovém prohlášení unijní pohraniční agentura Frontex. Do zemí EU takto podle ní dorazilo 118.900 lidí. Podle Frontexu je tak dva měsíce před koncem roku možné, že v roce 2018 bude počet nelegálních překročení unijních hranic nejnižší od roku 2013.

Šedesát procent zaregistrovaných migrantů zvolilo v říjnu k cestě do Evropy takzvanou západní středomořskou trasu, tedy přes Španělsko. Touto cestou se v prvních deseti měsících tohoto roku vydalo 49.500 migrantů, kterým se podařilo dostat do EU. To je více než dvojnásobek oproti stejnému období v roce 2017. Nejvíce přicházeli občané Maroka, Guineje a Mali.

Celkový pokles příchodů o téměř třetinu je podle Frontexu dán nižším počtem migrantů, kteří se do zemí EU pokoušejí dostat centrální středomořskou trasou, tedy přes Itálii. Počet těchto migrantů klesl za prvních devět měsíců 2018 na 21.600, což je o 81 % méně než před rokem. Tuto trasu volí nejčastěji Tunisané a Eritrejci.

Za prvních deset měsíců 2018 ale podle Frontexu výrazně stoupl počet nelegálních překročení pozemní hranice s Tureckem. V tomto období tak vzrostl o 37 procent počet příchodů přes takzvanou východní středomořskou trasu. Touto cestou dorazilo do EU asi 47.100 osob, většinou Syřanů, Iráčanů a v posledních dvou měsících také Afghánců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek