EP čeká hlasování o posílení práv cestujících

15.11.2018
Euroskop, čtk

Poslední den plenárního zasedání Evropského parlamentu čeká poslance hlasování o legislativním návrhu věnovaném posílení práv cestujících v železniční přepravě. Jeho obsahem je zlepšení pomoci lidem s omezenou pohyblivostí, usnadnění přístupu do vlaků cyklistům či poskytnutí kompenzace za zpoždění vlaků. Dále poslance čekají rozpravy o porušování lidských práv a o ohrožování právního státu.

Návrh, o kterém budou dnes poslanci hlasovat, představuje změnu pravidel z roku 2009. Cestující podle něj budou mít právo na 50% kompenzaci ceny jízdenky v případě zpoždění vlaku o 60 až 90 minut a budou mít nárok na zajištění spoje do původní destinace.

Kompenzace za zpoždění delší než půldruhé hodiny má činit 75 % z ceny jízdenky a v případě více než dvouhodinového zpoždění má být cestujícímu jízdenka plně proplacena. Podle současných pravidel jsou kompenzace za zpoždění vlaků podstatně nižší.

Posílení práv cestujících

Cestující v železniční dopravě by podle navrhovaných změn měli také mít přístup k více informacím o svých právech na informačních panelech i na jízdenkách. Součástí změny pravidel je rovněž zlepšení asistenčních služeb pro cestující se sníženou pohyblivostí. Zároveň by měla změna pravidel zajistit dobře vyznačené prostory ve vlacích pro převoz jízdních kol.

Celý návrh je nicméně zatím pouze v prvním čtení, což znamená, že pokud ho poslanci podpoří, budou následovat další projednávání v rámci EU.

Europoslanci se budou dnes v rozpravách také věnovat porušování lidských práv v Bangladéši a na Kubě či otázce politických vězňů ve Vietnamu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek