Varšava nepodpoří pakt OSN o migraci

20.11.2018
Euroskop, čtk

Polsko podobně jako Česko, Rakousko nebo Maďarsko nepodpoří globální pakt OSN o migraci. Dnes to podle polské agentury PAP oznámil ministr obrany Mariusz Blaszczak. Dohoda podle něj nepřináší řešení migrační krize.

„Nemyslíme si, že to (pakt) je dobré řešení. Není způsobem, jak zmírnit migrační krizi, právě naopak,“ řekl Blaszczak, podle něhož by pakt migrační krizi a její dopady jen zesílil. Globální pakt o migraci má zlepšit mezinárodní řešení uprchlické problematiky, jeho cílem je podpora bezpečné, řízené a legální migrace a snížení počtu případů pašování lidí a obchodování s lidmi. Dohoda se zabývá mimo jiné tím, proč lidé migrují, jak migranty chránit, jak je v nových zemích integrovat nebo jak umožnit jejich návrat domů.

Polské vládě se nelíbí třeba ty formulace návrhu paktu, které se týkají rozlišování mezi migranty legálními a nelegálními. Prý mohou způsobit značné obtíže při interpretaci a uplatňování paktu. Nezávazná dohoda schválená v červenci všemi zeměmi OSN kromě Spojených států má být přijata na prosincové ministerské schůzce v marockém městě Marrákeš.

Vlády Maďarska a Rakouska už v červenci, respektive na konci října oznámily, že se v Marrákeši k dohodě nepřipojí. Následně odmítla účast na paktu i česká vláda. Staví se proti němu také třeba Bulharsko a Austrálie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek