Členské země v deklaraci vyzvaly k posílení boje proti antisemitismu

06.12.2018
Euroskop, čtk

Židovské komunity se v některých zemích Evropské unie stále více cítí ohroženy teroristickými a násilnými útoky a znepokojují je rostoucí projevy různých forem antisemitismu, uvedly dnes ve společné deklaraci členské státy EU. Boj s antisemitismem se podle nich musí stát součástí všech národních strategií zaměřených na potírání rasismu, xenofobie, radikálních ideologií a násilného extremismu.

„Vyzýváme členské státy, aby v první řadě zajistily bezpečnost židovských komunit, institucí a občanů,“ stojí v deklaraci. Státy EU by měly plně využívat zákonné možnosti, které mají pro potírání nenávistných výroků či podněcování k násilí vůči skupinám obyvatel, také na činy směřující proti Židům a židovským komunitám.

Země také navrhly, aby ty z nich, které to ještě neučinily, začaly využívat definici antisemitismu tak, jak ji navrhla Mezinárodní aliance pro připomínku holokaustu (IHRA). Deklarace také zdůrazňuje potřebu odpovídajícího vzdělávání, a to nejen policistů či soudců, ale také boje s netolerancí a antisemitskými předsudky ve školách.

Jourová: Je to signál židovským komunitám

První místopředseda Evropské komise Frans Timmermans a komisařka pro spravedlnost Věra Jourová deklaraci států osmadvacítky označili za významný signál, který unie vysílá svým židovským občanům.

„Na evropské i národní úrovni společnými silami zajistíme, že židovští Evropané budou moci v Evropě budovat společnou budoucnost pro sebe a své děti společně s ostatními obyvateli Evropy,“ uvedli zástupci komise.

Unijní Agentura pro základní práva v listopadu uvedla, že dvě třetiny židovských občanů EU pokládají antisemitismus ve své zemi za problém a 76 procent z nich uvedlo, že situace se zhoršila v posledních pěti letech.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek