Státy EU podpořily rychlý přístup úřadů k elektronickým důkazům

07.12.2018
Euroskop, čtk

Členské země EU se dnes shodly na své společné představě o nových pravidlech, která mají soudům a policii umožnit snazší a rychlejí přístup k elektronickým důkazům, například k internetové komunikaci teroristických či zločineckých skupin. Poskytovatelé on-line služeb budou muset na nově vzniklý „evropský příkaz ke zpřístupnění“ vydaný justičním orgánem členské země EU reagovat do deseti dnů, v naléhavých případech dokonce už do šesti hodin.

Proti stávajícím pravidlům, kdy má například evropský vyšetřovací příkaz lhůtu 120 dní a pravidla o vzájemné právní pomoci počítají s deseti měsíci, je to výrazné zrychlení. Poskytovatelům služeb bude navíc při nesplnění příkazu hrozit pokuta až do dvou procent celkového obratu v předcházejícím roce.

Podle Josefa Mosera, ministra spravedlnosti předsednického Rakouska, se elektronické důkazy rychle stávají klíčovou částí kriminálních vyšetřování. „Kriminálníci teď používají nejmodernější technologie, které neuznávají hranice států,“ upozornil.

Posílená spolupráce při vyšetřování

Nový příkaz se bude moci týkat libovolné kategorie dat, shodly se dnes členské země. Kromě obsahu samotného – textových zpráv, mailů, videí či fotografií uložených na serverech poskytovatelů služeb – tak budou moci vyšetřovatelé získat přístup k metadatům o přístupech k účtu na síti či o uskutečněných transakcích. O obsah samotný ale budou moci úřady žádat jen v odůvodněných případech, kdy bude podezření na trestný čin, za který by hrozily nejméně tři roky vězení nebo v souvislosti s určitými kybernetickými či teroristickými trestnými činy.

Jak dnes ČTK řekl ministr spravedlnosti Jan Kněžínek, má Česko vůči některým ustanovením návrhu výhrady. „Doufáme, že se v dalších jednáních podaří tu věc posunout dál. Nám jde zejména o to, aby byla dostatečně zajištěna ochrana práv osob, o jejichž data v tomto případě půjde,“ řekl. Praha míní, že takovou ochranu by měly zajišťovat orgány té země, v níž se dotčená data nacházejí.

Po dnešní shodě ministrů spravedlnosti osmadvacítky na postoji k návrhu Evropské komise z letošního dubna se čeká na postoj Evropského parlamentu. Pak bude možné začít diskutovat o konečné podobě nové úpravy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek