Do EU se letos snažilo dostat o 30 % migrantů méně než loni

14.12.2018
Euroskop, čtk

Počet migrantů, kteří se od ledna do listopadu snažili ilegálně dostat do Evropské unie, klesl meziročně o 30 % na přibližně 138.000. Informovala o tom včera Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex). Podle ní se tak potvrzuje předpoklad, že množství lidí, kteří bez potřebných dokladů překročili hranice osmadvacítky, bude letos nejnižší od roku 2014.

Za samotný listopad bylo na hlavních migračních cestách do EU zaznamenáno 8800 ilegálních přechodů hranic, o 44 % méně než ten samý měsíc před rokem.

Frontex uvádí, že migrační tlak v oblasti středního Středomoří polevil, případů ilegálních přechodů hranic ubylo o 80 %. Nejvyužívanější cesty nyní vedou přes západní Středomoří. Do Španělska se tudy od začátku roku do konce listopadu dostalo 53.000 lidí, což oproti loňsku představuje více než dvojnásobek. Mezi touto skupinou migrantů bylo nejvíce Maročanů, dále pak Guinejců a Malijců.

O 30 % na asi 50.900 přibylo do konce listopadu migrantů, kteří byli zadrženi v oblasti východního Středomoří. Tudy se do EU snaží dostat nejvíce Syřanů, Afghánců a Iráčanů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek