Stát má zájem o problematiku udělování víz

26.08.2005
Cílem projektu Přátelská hranice EU, jehož se účastní české konzuláty, je posouzení přístupu zemí EU k lidem z východu Evropy.

České konzuláty na Ukrajině, v Rusku, Moldavsku a Bělorusku se v současné době usilovně zabývají projektem Přátelská hranice EU. Jeho cílem je posouzení přístupu zemí EU k lidem z východu Evropy a srovnání politik jednotlivých států vůči cizincům. Novinářům to sdělil koordinátor projektu Ondřej Soukup.

O české vízum loni požádalo přes půl milionu lidí. Získalo ho asi 471.000 z nich. Nejvíce žádostí přijala konzulární oddělení v Moskvě a Petrohradě, bylo jich zhruba 170.000. Po Rusku chtěli do Česka cestovat nejvíce lidé z Ukrajiny a Běloruska. Občané bývalých postsovětských republik patří i k nejčastějším žadatelům o azyl. Loni se o něj nejčastěji ucházeli právě lidé z Ukrajiny a Ruska, pak i z Vietnamu, Číny a Běloruska.

Projekt odstartovalo loni Polsko. Nyní se rozšířil kromě Česka i do Maďarska, na Slovensko, do Německa, Finska, Belgie a Itálie. Výzkum se zaměřuje nejen na postup úředníků, ale zahrnuje i výpovědi žadatelů.
Vliv na udělování víz může mít i naladění obyvatel. Podle výzkumů mají Češi k cizincům dost negativní postoj a trpí předsudky, ačkoli vlastní zkušenosti s nimi obvykle nemají. Ukrajinci a Vietnamci stojí na žebříčku nejníže. Index tolerance k nim je až dvakrát nižší než u jiných cizinců.

Sdílet tento příspěvek