Rumunsko nechce o reformě azylu většinové hlasování

10.01.2019
Euroskop, čtk

O reformě azylového systému EU by podle názoru rumunského předsednictví neměly členské země Unie rozhodovat většinovým hlasováním, ačkoli takový postup unijní pravidla umožňují. Novinářům dnes v Bukurešti rumunský ministr zahraničí Teodor-Viorel Melešcanu připomněl, že některé země dál zásadním způsobem odmítají jakékoli změny pravidel, podle nichž EU řeší azylové žádosti, pokud by nový systém obsahoval možnost povinného přerozdělování žadatelů mezi členské státy.

„V současnosti jsou dál některé členské země, které mají o podobném přístupu pochybnosti,“ poznamenal Melešcanu, jehož země v tomto pololetí unii předsedá. „Nápad na většinové hlasování ohledně kvót se nám nelíbí,“ dodal. Bukurešť je podle ministra solidární se státy unie zasaženými migrací.

Rumunsko se jako jediná země z východu EU tento týden připojila k řešení situace stovek uprchlíků na Maltě, které si nakonec rozdělí celkem devět unijních států – Rumunsko se rozhodlo převzít jich pět.

Debata o reformě azylového systému, se kterou kvůli migrační krizi přišla Komise už v roce 2016, je mezi členskými státy EU dlouhodobě zablokovaná. Země ze středu a východu unie, včetně České republiky, odmítají, aby reforma obsahovala jakékoliv povinné přebírání migrantů.

Reforma a čekání na kompromis

Komise možnost povinného přerozdělování do původního návrhu reformy zapracovala jako jedno z řešení výrazné zátěže jednoho členského státu. Několik předsednických zemí se marně snažilo najít kompromis zásadně odlišných postojů, prezidenti a premiéři bloku se mezi tím opakovaně shodli, že toto klíčové téma by mělo být domlouváno konsensuálně.

Kvůli sporu jsou ale zablokovány i další části reformy, s nimiž státy nemají problém. Komise proto koncem loňského roku navrhla balík rozdělit, neproblémové věci přijmout okamžitě a spory vyřešit ještě před volbami do europarlamentu na konci května.

Komisař pro vnitro Dimitris Avramopulos tento týden prohlásil, že země by se do finální dohody na azylové reformě mohly shodnout na nějakém dočasném mechanismu. Uvedl to poté, co si problém s relativně malým počtem migrantů ze dvou lodí nevládních organizací na Maltě vyžádal několik dní intenzivní diplomacie, které vedly jen k jednorázovému řešení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek