Evropská komise navrhne nová imigrační opatření

30.08.2005
Evropská komise se tento týden chystá předložit balík imigračních opatření, které mohou odporovat již dříve zveřejněným britským antiteroristickým návrhům.

Komise projedná na svém prvním jednání po letní přestávce ve čtvrtek 1.září čtyři nová opatření na deportaci ilegálních imigrantů a neúspěšných žadatelů o azyl . Nová pravidla stanoví minimální evropské standardy, které by měly zastavit stále rozvíjející se fenomén zvyšujícího se počtu ilegálních přistěhovalců putujících do bohatých zemí EU. Nová opatření by měla stanovit , jak dlouho se budou moci přistěhovalci zdržet na území jednotlivých států, než budou posláni zpět do svých mateřských zemí. Pravidla by také měla určit detailní podmínky deportace.

Podle mluvčího evropské komise budou opatření založena na základě mezinárodních smluv, které určují, že přistěhovalci nemohou být deportování do zemí, kde jim hrozí pronásledování nebo útlak.

V rozporu s mezinárodním právem?

Výše uvedený bod návrhu se může stát kostrou sváru mezi unií a některými organizacemi zabývajícími se ochranou lidským práv na jedné straně a britským předsednictvím na straně druhé. Počátkem srpna totiž britská strana uveřejnila svůj záměr učinit antiteroristická opatření, která zahrnují deportaci islamistů, kteří by šířili teze podporující teroristické činy a sebevražedné atentátníky. V rámci opatření by byl rovněž vytvořen seznam cizinců “ s neakceptovatelným jednáním,“ kteří by do Velké Británie nebyli vůbec vpuštěni.

Podle organizace Amnesty International by ovšem takové pravidlo vedlo ke „zvýšení nespravedlnosti a podkopávání ochrany lidských práv ve Velké Británii.“ Novým opatřením by také britské vláda zřejmě ztratila sympatie muslimů a dalších ohrožených menšin. Organizace také upozornila, že „diplomatické zajištění,“ které promlamuje britské vláda není dostatečně garantováno, a některé osoby, jež by mohly být deportováni, by byly ve svých mateřských zemích zbytečně vystaveny ohrožení.

Velká Británie má nyní tři měsíce na rozhodnutí, zda podpoří návrh Evropské komise, nebo půjde vlastní cestou.

Sdílet tento příspěvek