Výbor EP odsouhlasil pravidla zakazující dvojí kvalitu potravin

22.01.2019
Euroskop, čtk

Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů Evropského parlamentu dnes odsouhlasil pravidla zaručující lepší ochranu spotřebitelů před nekalými praktikami a také zakazující takzvanou dvojí kvalitu potravin. Podle výboru situace, kdy jsou na trh v různých zemí EU uváděny identicky vyhlížející produkty, které se ovšem liší složením, je zavádějící a tedy nepovolenou nekalou praktikou.

„Nechci složité dokazování, co je a není dvojí kvalita, výmluv už bylo dost. K happy endu chybí, aby s dvojí kvalitou chtěly skoncovat i členské státy,“ komentovala dnešní rozhodnutí výboru česká europoslankyně Olga Sehnalová, která se tématem dlouhodobě zabývá.

Její pozměňovací návrh k dvojí kvalitě potravin, který dnes výbor přijal, jde podle ní ještě dál, než původně předložila Komise.

Výbor dnes také na seznam nekalých praktik doplnil například situaci, kdy firma určité hodnocení výrobku neodůvodněně předkládá spotřebitelům jako nestranné a pravdivé, či když neupozorní, že dobrá pozice výrobku ve výsledcích on-line vyhledávání byla zaplacená.

Úkol pro rumunské předsednictví

Rada EU, tedy členské země, však svou pozici k návrhu zatím nemá. Rakouské předsednictví ministrům k projednání věc nepředložilo, udělat by to tak mělo Rumunsko, které nyní v Radě EU předsedá.

O svých záměrech, jak s legislativou dál, by podle diplomatů mohlo koncem měsíce informovat na jednání ministrů zemědělství bloku. Komise loni v dubnu doufala, že novinky budou schváleny ještě před květnovými volbami do europarlamentu.

Na praxi, kdy firmy v zemích ve střední a východní části EU prodávají stejně vypadající, ale méně kvalitní zejména potravinářské či drogistické výrobky, Česká republika i další státy upozorňovaly a stěžovaly si několik let, dlouhou dobu marně. Až v prosinci 2016 se společně obrátily na Komisi, aby věc řešila prostřednictvím úpravy unijního práva.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek