EU chce jednat o přístupu k elektronickým důkazům s USA

05.02.2019
Euroskop, čtk

Evropská unie chce s USA uzavřít dohodu, která by kriminalistům z unijních zemí umožnila rychlý přístup k elektronickým důkazům uloženým na serverech velkých elektronických firem právě ve Spojených státech. Členské státy EU dnes proto Evropská komise požádala o příslušný vyjednávací mandát a, jak novinářům řekla komisařka pro spravedlnost Věra Jourová, doufá, že země plán rychle odsouhlasí.

V současnosti poskytovatelé služeb působící v USA spolupracují s evropskými úřady na dobrovolném základě a ne vždy americké zákony umožňují vyšetřovatelům předat požadované elektronické důkazy, tedy například elektronickou poštu, textové zprávy, fotografie či videa. V současnosti na to navíc mají deset měsíců, nová pravidla by měla přístup zajistit do deseti dnů.

„Nemůžeme umožnit teroristům nebo zločincům, aby na síti našli bezpečné útočiště a mohli beztrestně zneužívat moderní technologie. Potřebujeme uzavřít mezery a společně na mezinárodní úrovni pokračovat v omezování prostoru, kde mohou operovat,“ míní komisař pro bezpečnostní unii Julian King.

Nová pravidla, která chce EK s americkou stranou dojednat, by měla dát také právní jistotu ohledně práv a závazků a zajistit reciproční přístup americké vyšetřovatele vůči evropským službám. Zajistit by také měla ochranu dat i soukromí.

Podle údajů komise má v současnosti asi 85 procent všech kriminálních vyšetřování svůj internetový rozměr a dvě třetiny z nich vyžadují zisk důkazů od poskytovatelů on-line služeb v jiné zemi. V současnosti má naprostá většina velkých internetových firem své ústředí v USA.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek