Státy EU potvrdily úpravy vízových pravidel

20.02.2019
Euroskop, čtk

Členské země EU dnes formálně potvrdily změny v unijních vízových pravidlech a změny, které mají umožnit snazší vracení migrantů bez nároku na pobyt v Unii. V tiskové zprávě o tom informovala Rada EU.

Těm občanům třetích zemí, kteří chtějí na evropské území vstoupit legálně, úprava pravidel umožní požádat o vízum i vyplnit příslušný formulář elektronicky. Požádat o vízum bude možné půl roku až 15 dní před cestou. Vízový poplatek má být ovšem zvýšen na 80 eur (asi 2000 Kč) s tím, že jeho výše bude znovu posuzována každé tři roky.

Pokud některá země odmítne přebírat zpět své občany, kteří se nelegálně dostanou na evropské území, bude moci Evropská komise členským zemím EU navrhnout omezení právě ve vízové oblasti pro občany takového státu. Naopak, pokud země spolupracovat bude, mělo by to otevřít cestu ke snížení poplatků či prodloužení platnosti víz umožňujících opakovaný vstup do EU.

Komise svůj návrh úpravy pravidel z roku 2010, která se týkají cest nepřesahujících 90 dní ve 180 denním období, předložila loni v březnu. Státy dnes potvrdily dohodu, které rumunské předsednictví dosáhlo s europarlamentem na kompromisní podobě textu změn.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek