Frontex: Do EU loni přišlo nelegálně nejméně lidí za 5 let

21.02.2019
Euroskop, čtk

Pobřežní a pohraniční stráž Evropské unie (Frontex) zaznamenala v loňském roce nejnižší počet nelegálních přechodů přes vnější hranici Unie za posledních pět let. Z předloňských téměř 205.000 klesl o 27 procent na 150.114. Šéf Frontexu Fabrice Leggeri při středečním zveřejnění zprávy řekl, že EU se teď neocitá v migrační krizi, její vnější hranice jsou ale stále pod tlakem.

Za snížením úhrnu nelegálního přistěhovalectví je zejména pokles počtu přechodů na migrační trase mezi severní Afrikou a Itálií, který se snížil o 80 procent na méně než 25.000. Naopak do Španělska loni nelegálně z Afriky dorazilo 57.034 lidí, což je více než dvojnásobek proti roku 2017. Podobný počet registruje Frontex na trase z Turecka do Řecka, kde však nárůst není tak dramatický.

„V této chvíli nejsme na vnějších hranicích uprostřed migrační krize, ale samozřejmě vidíme, že ten tlak tady pořád je,“ shrnul před novináři Leggeri. Čísla z loňského roku zaostávají o více než 90 procent za rekordním rokem 2015, kdy počet nelegálních imigrantů výrazně přesáhl milion, což způsobilo velké problémy zejména Řecku a Itálii. Členským zemím EU se loni také podařilo 148.121 osob vrátit do zemí původu.

Frontex uvádí, že velkou část příchozích nyní tvoří Maročané, kterých loni bylo víc než Iráčanů nebo Afghánců. Nejčastějšími nelegálními přistěhovalci jsou však stále Syřané. Frontex loni začal také shromažďovat údaje o věku a pohlaví migrantů. Téměř každý pátý údajně uvedl věk nižší než 18 let.

„Toto nové zjištění je zásadní nejen pro lepší monitorování a pochopení příchozích migračních proudů, ale také pro identifikaci zranitelných skupin,“ uvádí unijní agentura pro ochranu vnějších hranic.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek