EU protestuje proti změnám v soudnictví v Rumunsku

21.02.2019
Euroskop, čtk

Rumunská vláda schválila nouzovým dekretem nová pravidla, která podle kritiků dál podřizují tamní soudnictví politické moci. Krok ostře odsoudil prezident Klaus Iohannis. Se znepokojením hledí na situaci v Rumunsku také Evropská komise (EK), která ve středu požádala Bukurešť o vysvětlení, uvedla agentura Reuters.

Úterní vládní výnos stanovuje, že státní zastupitelství nemohou vést dočasně jmenovaní ředitelé déle než 45 dnů. To se přímo týká protikorupční prokuratury DNA, která nemá řádně jmenované vedení už od loňského roku, kdy ministr spravedlnosti Tudorel Toader odvolal její bývalou šéfku Lauru Codrutu Kövesiovou. Dekret ruší i pravomoc generálního prokurátora dohlížet na inspekční orgán v rámci rumunské justice.

Jde o poslední z řady legislativních a personálních opatření, která v posledních dvou letech provedli vládnoucí sociální demokraté. Podle EK, amerického ministerstva zahraničí, rumunského prezidenta i mnoha pracovníků v soudnictví tyto změny ohrožují nezávislost rumunské justice.

„Rumuni i evropští lídři vědí, že pro tuto posedlost (justicí) není jiného vysvětlení, než že jde o oslabení rumunského soudního systému až do stavu neefektivnosti, která bude bezpečná pro osobní zájmy,“ uvedl v prohlášení prezident Iohannis. „Rumunsko nemůže být předáno těm, kdo chtějí získat politickou kontrolu nad soudnictvím.“

Změny jsou v rozporu s doporučeními Evropské komise

Nevládní organizace Transparency International řadí Rumunsko k nejzkorumpovanějším zemím Evropské unie a EK situaci v rumunském soudnictví bedlivě monitoruje.

„Komise sleduje nejnovější vývoj ve věci vlády práva s mimořádnými obavami,“ řekl ve středu její mluvčí Margaritis Schinas. „Jak obsah, tak postup schválení posledních změn za použití nouzového dekretu, aniž by se konaly konzultace v rámci soudnictví s dotčenými osobami, se zdá být v přímém rozporu s doporučeními komise,“ dodal. „Komise bude ohledně posledních změn žádat vysvětlení od rumunské vlády.“

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek