Europoslanci schválili nová pravidla pro krátkodobá víza

18.04.2019
Euroskop, čtk

Evropská unie zjednoduší vyřizování žádostí o krátkodobá víza občanům neunijních států. Nová pravidla zároveň zohlední, jak třetí země spolupracují s EU při navracení svých občanů, kteří nemají v EU právo pobývat. Součástí nového vízového kodexu, který ve středu ve Štrasburku schválili poslanci Evropského parlamentu, je také zdražení běžného víza ze stávajících 60 na 80 eur (přes 2000 Kč). Pro studenty, děti mladší šesti let a výzkumné pracovníky bude i nadále platit výjimka. Dokument musí ještě potvrdit členské státy.

Kodex se vztahuje na občany více než stovky neunijních zemí, kteří cestují do EU na krátkou dobu, tedy maximálně na 90 dnů v období 180 dnů. Způsob požádání o víza bude zjednodušen a propojen s migrační politikou. Žádost o vízum bude nově muset být podána mezi šesti, namísto současných tří měsíců, a 15 dny před cestou. Lidé, kteří přicestují lodí, budou moci o vízum požádat již devět měsíců před cestou.

Nově bude běžné vízum stát 80 místo stávajících 60 eur, s možnou slevou pro osoby mladší 18 let. Dětí mladších šesti let, studentů a výzkumných pracovníků se poplatek i nadále týkat nebude.

Spolupracovat se bude s úřady třetích zemí

Členské státy EU budou ve vyřizování žádostí o víza spolupracovat s externími službami v neunijních zemích, kde nemají zastoupení. Lidé, kteří do EU cestují často, budou mít možnost zažádat o vízum na několik vstupů.

Některé části kodexu, včetně ceny víz, lhůt pro vyřízení žádostí či délka platnosti víza na několik vstupů mohou být pozměněny v reakci na to, zda daný neunijní stát „dostatečně“ či „nedostatečně“ spolupracuje při navrácení svých občanů, kteří v EU nemají právo pobývat. Tuto otázku má každoročně vyhodnocovat Evropská komise.

Neochota spolupracovat vyústí v praktické dopady

„Pouze necelých 40 % ilegálních migrantů je navráceno z EU do své země původu, často kvůli neochotě třetích zemí převzít své občany zpět. Díky novému vízovému kodexu pocítí tyto země praktické dopady nedostatečné spolupráce. Jejich občanům totiž bude prodloužena lhůta pro vyřizování žádostí, zkrácena délka platnosti víz nebo navýšen poplatek za víza,“ poznamenal poslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

V současnosti cestující z více než stovky zemí musí mít vízum do EU. Počet žádostí se v posledních letech zvýšil o 50 procent. Zatímco v roce 2009 bylo podáno 10,2 milionů žádostí, v roce 2016 to bylo 15,2 milionů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek