Policie: Od vstupu do EU roste využití mezinárodní spolupráce

13.05.2019
Euroskop, čtk

Policisté z členských zemí Evropské unie zadrželi loni na základě evropského zatýkacího rozkazu 330 v Česku hledaných lidí. Naopak čeští policisté vypátrali na základě eurozatykače přes 450 osob hledaných některým ze států EU. Využití evropského zatýkacího rozkazu stejně jako dalších forem policejní a justiční spolupráce od vstupu ČR do Evropské unie před 15 lety roste, vyplývá z údajů, které ČTK poskytlo policejní prezidium.

Česká policie využívá různých forem přeshraniční spolupráce, přidala se k evropské agentuře Europol a od zapojení Česka do schengenského systému používá i společnou pátrací databázi. „Pro ČR je vzhledem k její poloze uprostřed Evropy a na tranzitních trasách mezinárodní policejní spolupráce zcela zásadní,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Sikorová.

Od vstupu do Evropské unie mohou policisté při přeshraniční spolupráci například pronásledovat podezřelé do sousedního státu, kde mohou zločince zadržet. V roce 2018 uskutečnila česká policie téměř 50 takových akcí. Čeští policisté se také podíleli na dvou tisícovkách společných hlídek a byli nasazeni na zahraničních společenských, sportovních či kulturních akcích. Osvědčilo se i vysílání českých policistů do Chorvatska, uvedlo prezidium.

Díky eurozatykači lze předat zadržené do 10 dnů

V rámci Europolu spolupracuje Česko nejčastěji s Německem a Slovenskem, dále s Belgií, Francií, Maďarskem, Nizozemskem a Rumunskem. „V součinnosti s Europolem se českým policistům podařilo v minulosti rozkrýt mimo jiné síť výrobců a šiřitelů dětské pornografie, síť pěstitelů marihuany a nelegálního šíření její sušiny a rozkrýt a objasnit mnohé další případy s přeshraničním dopadem,“ uvedlo prezidium.

Za pomoci eurozatykače je možné předat do ČR z EU nebo z Česka do zemí Evropské unie zadržené i do deseti dnů. V poslední době čeští policisté zatkli na základě evropského zatýkacího rozkazu například dvojici Iráčanů, kteří podle rakouské policie spolupracovali s údajným teroristou viněným ze dvou útoků na vlaky v Německu.

Od připojení české policie k schengenskému systému uskutečnili policisté v ČR na cizí záznamy či jinde v Evropě na české záznamy přes 12.000 zásahů. Jen za první rok používání vypátrala policie v ČR 292 hledaných a dalších 121 pohřešovaných lidí, mezi 22 dětí. Ve srovnání s předešlými roky se počet zvýšil několikanásobně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek