Policisté rozbili jeden z nejaktivnějších gangů v EU

22.05.2019
Euroskop, čtk

Mezinárodní policejní akce vedla k rozbití velmi profesionálního a nebezpečného zločineckého gangu, který byl jedním z nejaktivnějších v Evropě a podílel se na pašování drog, cigaret, vraždách a praní špinavých peněz. Oznámila to dnes evropská policejní agentura Europol. Při dosud nejrozsáhlejší operaci svého druhu bylo podle ní zatčeno 22 lidí.

Předpokládaným vůdcem skupiny byl osmačtyřicetiletý Litevec, kterého policisté zadrželi ve Španělsku. Další podezřelí byli v polovině května zatčeni v Polsku, Británii, Španělsku a Litvě. Policisté odhadli, že si skupina díky své kriminální činnosti přišla v letech 2017-2019 na 680 milionů eur (17,5 miliardy Kč).

Na operaci s názvem „Icebreaker“ („Ledoborec“) se podílelo 450 policistů a celníků z evropských zemí. Při prohlídkách 40 domů zabavili osm milionů eur (206 milionů Kč) v hotovosti, diamanty, zlaté cihly, šperky, luxusní vozy a velké množství neokolkovaných cigaret. Objevili také skryté schránky určené k převážení drog a psychotropních látek.

Gang podle Europolu pašoval drogy a cigarety do Británie a získané peníze pak různými prostředky pašoval do Polska. Peníze „vypral“ prostřednictvím směnáren a pak je investoval do nemovitostí ve Španělsku a dalších zemích. Pro komunikaci mezi členy používal šifrovaná zařízení a vůdci a členové skupiny měli k dispozici také různé prostředky proti sledování.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek