EK bude moci mluvit státům do postihů za porušení evropského trestního práva

13.09.2005
Z hlediska evropského práva jde o průlomové rozhodnutí, protože trestní právo bylo dosud považováno za výlučnou doménu členských zemí, na kterou se nevztahoval rozhodovací mechanismus EU.

Evropská komise bude v budoucích návrzích unijní legislativy moci ukládat členským státům, aby povinně trestně postihovaly závažná porušení evropského práva. Vyplývá to z dnešního stanoviska Evropského soudního dvora, který vyhověl žalobě EK proti Radě ministrů EU týkající se sankcí za porušování směrnic o ochraně životního prostředí.

Z hlediska evropského práva jde o průlomové rozhodnutí, protože trestní právo bylo dosud považováno za výlučnou doménu členských zemí, na kterou se nevztahoval rozhodovací mechanismus EU. Pokud se členské státy chtěly na něčem v této oblasti závazně domluvit, činily tak jednomyslně a bez účasti Evropského parlamentu na schvalování takového rozhodnutí.

Znamená to tedy, že zatímco dosud je možné někoho odsoudit za hrubé a úmyslné poškození životního prostředí jen na základě vnitrostátních předpisů, případně mezistátní dohody, napříště bude mít soudce oporu také v evropském právu. Komise se nebude nyní rozpakovat vkládat takovéto trestněprávní „doložky“ i do dalších předpisů týkajících se oblastí, kde má EU výlučnou nebo sdílenou pravomoc.

„Po dnešku je jasné, že o trestním postihu za porušování evropského práva nelze rozhodovat bez plné demokratické kontroly Evropským parlamentem. Soud zároveň posílil možnost právo vynucovat, pokud se na něm členské státy už jednou dohodly. Je to dalekosáhlé rozhodnutí, které učiní zákonodárný proces v EU demokratičtějším a účinnějším,“ prohlásil předseda EK José Barroso.

Trestní právo patří podle smluv o EU do tzv. třetího pilíře, kde se případné společné normy domlouvají mezistátně a jednomyslně a mají formu rámcových rozhodnutí; úloha EK a EP při schvalování je okrajová. Naopak pro schválení unijních předpisů, tedy běžných směrnic a nařízení, je nutný návrh Evropské komise, souhlas Evropského parlamentu a obvykle kvalifikované většiny členů EU. Soud dnes dospěl k závěru, že lze takto domlouvat i princip trestních postihů za závažné porušování unijního práva.

Sdílet tento příspěvek