Mazání pomluv na facebooku by mělo být vynutitelné globálně

05.06.2019
Euroskop, čtk

Sociálním sítím jako je Facebook by mělo být nařízeno, aby po celém světě sledovaly a mazaly všechny příspěvky kopírující obsah, o kterém některý soud v EU rozhodl, že má být odstraněn. Uvedl to včera generální advokát Soudního dvora Evropské unie Maciej Szpunar. Facebook tento názor kritizuje. Podle něj by mohl mít vážný dopad na to, jak firma funguje, protože podkopává přeshraniční svobodu vyjadřování.

Rakousko

Případ k soudu přivedlo Rakousko, a to kvůli stížnosti političky za Zelené, která usiluje o vymazání hanlivých komentářů z facebooku, uvedla agentura Reuters. Jde o další z řady případů, které řeší, jak dalece musejí sociální sítě dohlížet na internetový obsah.

Szpunar se domnívá, že jakmile soud EU nařídí společnosti Facebook odebrat obsah, může být vydán soudní příkaz, aby firma vyhledala veškeré identické příspěvky u uživatelů po celém světě. Firmě může být i nařízeno, aby vyhledala všechny podobné informace zveřejněné uživatelem, jehož příspěvek byl shledán nezákonným.

Soudní dvůr by měl o případu rozhodnout v příštích měsících. Stanovisko poradce není pro soud závazné, ve většině případů však soud rozhodne podle jeho názoru. Konečné rozhodnutí může stanovit precedens pro to, jak dalece mohou být pravomoci soudů uplatňovány u internetového obsahu, který přesahuje hranice země.

Svoboda projevu na internetu

„Tento případ vyvolává důležité otázky o svobodě projevu na internetu,“ uvedl Facebook v prohlášení. „Odstraňujeme obsah, který porušuje zákon a naší prioritou je vždy udržet lidi na facebooku v bezpečí. Toto stanovisko však podkopává dlouhodobé principy, podle kterých by jedna země neměla mít právo omezovat svobodu vyjadřování v jiné zemi.“

Facebook v Rakousku po rozhodnutí soudu v roce 2017 znemožnil přístup k příspěvkům, které útočily na bývalou předsedkyni rakouské strany Zelení Evu Gawischnigovou-Piesczekovou. Rakouský nejvyšší soud ale požádal Soudní dvůr, aby rozhodl, zda by bylo možné nařízení aplikovat i na další příspěvky s podobným obsahem po celém světě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek