Evropská komise chce zjednodušit tranzit přes země EU

15.09.2005
Cizinci by podle návrhu nemuseli potřebovat například k průjezdu Českou republikou česká víza, pokud by již dříve obdrželi vízum v zemi „Schengenu“.

Evropská komise předložila návrh na zjednodušení tranzitu cizinců v rámci členských zemí EU. Tito cizinci by podle návrhu nemuseli potřebovat například k průjezdu Českou republikou česká víza, pokud by již dříve obdrželi vízum v zemi „Schengenu“. Návrh ovšem musí schválit všechny členské země unie a také Evropský parlament.

V Evropské unii si v současné době země, které jsou součástí schengenského prostoru volného pohybu osob bez hraničních kontrol, vzájemně uznávají vydaná víza a povolení k pobytu. To ovšem neplatí při krátkodobé cestě cizince, který dosud „Schengen“ nenavštívil. V takovém případě musí tato osoba požádat o tranzitní vízum, pokud se na jeho zemi vztahuje vízová povinnost.

Nově nyní EK navrhuje, aby cizinci, kteří už obdrželi „schengenské“ vízum, by mohli rovnou projíždět přes území nových členských zemí EU i bez jejich víz. Totéž by pak platilo po celé unii pro tranzit cizinců, kteří dostali povolení k pobytu ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku.

Podle mluvčího komise Friso Roscama Abbinga bude renovovaný systém praktičtější pro lidi i jednodušší pro úřady. O snížení bezpečnosti z důvodu zavedení nového opatření nemá mluvčí strach, protože by cizinci byli prověřeni jinými členskými zeměmi unie.

Mluvčí předpokládá, že návrh nezačne platit dříve než na podzim 2007, kdy by se k „Schengenu“ měla připojit desítka nováčků a Švýcarsko. V „Schengenu“ je nyní původní „patnáctka“ EU, s výjimkou Británie a Irska, plus Norsko a Island.

Sdílet tento příspěvek