Europol: Země EU loni překazily 16 teroristických útoků

28.06.2019
Euroskop, čtk

Státy Evropské unie loni překazily islámským teroristům 16 plánovaných útoků. Sedmkrát naopak realizaci takovýchto plánů zabránit nedokázaly, přičemž při těchto incidentech přišlo o život 13 lidí. Konstatuje to nová zpráva unijního policejního úřadu Europol. Počet útoků a obětí v porovnání s rokem 2017 značně klesl, podle zprávy to ale neznamená ústup teroristické hrozby v EU.

Členské země dohromady za rok 2018 nahlásily 129 neúspěšných, zmařených a provedených teroristických útoků, přičemž o aktivity džihádistů se jednalo jen ve 24 případech. Největší podíl tvořily stejně jako v předchozích letech incidenty „etno-nacionalistické a separatistické“ povahy. Počet útoků klesl z předloňských 205, za rok 2016 jich Europol evidoval 142, o rok dříve 211.

„Zpráva Europolu potvrzuje, že terorismus stále pro EU představuje skutečnou a přítomnou hrozbu. Ačkoli naše společná práce na narušování a prevenci útoků zjevně má pozitivní účinek, stálá hrozba ze strany islamistických skupin jako DAIŠ (Islámský stát) společně s nárůstem násilí pravicových extremistů jasně ukazují, že je stále hodně co zlepšovat,“ uvedl evropský komisař pro bezpečnostní unii Julian King. Za jednu z hlavních výzev označil boj proti teroristickému obsahu na internetu.

Kromě počtu útoků také meziročně poklesl počet osob zatčených pro podezření ze zločinů spojených s terorismem, a to ze 1219 na 1056. Přibližně polovinu zatčených tvořily osoby podezřelé z džihádistických aktivit. Z České republiky nebyl hlášen žádný útok, pro podezření z podílu na terorismu zde byly zatčeny dvě osoby.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek