ČR je připravena pomoci s řešením migrace, ale odmítá kvóty

18.07.2019
Euroskop, čtk

Česko je připraveno pomoci ve společném evropském řešení migrace, odmítá ale kvóty na rozdělování uprchlíků mezi členské země Evropské unie. ČTK to ve středu sdělil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Reagoval na výrok německého ministra vnitra Horsta Seehofera, podle něhož se připravenost Česka podílet se na společném evropském řešení migrace blíží nule. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ČTK napsal, že Česko by bylo předem informováno, pokud by Německo zpřísňovalo opatření na českých hranicích.

„Česko je připraveno pomoci ve společném evropském řešení migrace, nadále jsou ale pro nás nepřijatelné povinné kvóty,“ zopakoval dlouhodobý český postoj Petříček. „Podílíme se na pomoci finančně nebo například asistencí našich policistů a vojáků,“ doplnil ministr zahraničí. Česko posílá vojáky i policisty do zemí na migračních trasách, aby pomáhali tamním úřadům.

Petříček také připomněl stanovisko české diplomacie, že je třeba hledat řešení migračního problému dřív, než se uprchlíci dostanou do Evropy. „Migraci je třeba řešit v zemích původu, na tom se, myslím, shodneme napříč EU,“ uvedl ministr.

Seehofer ve středu při představení výroční zprávy německé spolkové policie v Berlíně řekl, že není žádné evropské řešení migrace. „Byl jsem teď také často na cestách ve východní Evropě, naposledy v Praze. Připravenost tam podílet se na evropském řešení se blíží nule,“ uvedl.

Německo chce důslednější kontroly hranic

Nynější způsob rozdělování běženců podle Seehofera nemůže být dlouhodobým řešením. Poslední rok podle svých slov opakovaně zažívá třeba to, že mu v pátek odpoledne jeho úřad přinese informace týkající se lodě se zachráněnými uprchlíky ve Středozemním moři, a pak se po telefonu snaží s dalšími státy domluvit, kdo jich část převezme. Za možné řešení považuje variantu, že se uzavře dohoda se zeměmi, které se na přerozdělování běženců v podobných případech budou ochotny podílet.

Seehofer také uvedl, že dokud nebudou dostatečně chráněné vnější hranice Schengenu, chce spolková republika důslednější kontroly na všech svých hranicích. U českých hranic mají být kontroly inteligentní, namátkové a dočasné. „S ministrem Seehoferem jsme se během jeho návštěvy ČR dohodli, že pokud by Německo zpřísňovalo opatření na hranicích s ČR, budeme předem informováni,“ napsal ČTK Hamáček. Protože žádné informace o změně režimu na hranici neobdržel, předpokládá zachování současného stavu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek