Loď Ocean Viking vyrazila na první záchrannou misi

05.08.2019
Euroskop, ČTK

Loď Ocean Viking, která bude mít na starosti záchranné operace ve Středozemním moři, vyplula v neděli večer z francouzského přístavu Marseille na svou první misi. Informovala o tom agentura AFP. Loď pluje pod norskou vlajkou a provozují ji mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic (MSF) ve spolupráci s organizací SOS Méditerranée.

Lékaři bez hranic letos v červenci oznámili, že obnoví pátrací a záchranné operace u pobřeží Libye. Obnovení činnosti přišlo sedm měsíců poté, co MSF a SOS Méditerranée ukončily záchranné operace lodi Aquarius. Plavidlo za dva roky svého fungování ve Středozemním moři zachránilo přibližně 29.500 migrantů mířících do Evropy. Poté, co italská vláda loni uzavřela přístavy lodím neziskových organizací, se ale Aquarius ocitl v centru diplomatických roztržek ohledně toho, kde migranty vylodit.

Nová loď Ocean Viking by se mohla do centrální části Středozemního moře dostat asi za dva až tři dny. Na palubě plavidla je 31 lidí, včetně záchranářů, lékařů a porodní asistentky. „Na cestu se nyní vydává mnoho migrantů, souvisí to s letním počasím, ale zároveň i se situací v Libyi, která se vyhrotila. To vysvětluje, proč lidé riskují mnohem více než dříve,“ uvedl ředitel SOS Méditerranée Frédéric Penard.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek