Loď Ocean Viking zachránila další migranty

13.08.2019
Euroskop, čtk

Humanitární loď Ocean Viking v pondělí v mezinárodních vodách u Libye zachránila dalších 105 migrantů. Plavidlo, které provozuje organizace Lékaři bez hranic (MSF) společně s charitou SOS Méditerranée, už tak má na palubě 356 utečenců, informovala agentura AFP. Stále však není jasné, kdy a kde se budou moci vylodit.

Záchranářská loď spatřila modrý nafukovací člun s migranty asi 70 kilometrů od pobřeží Libye. Záchranná akce byla přitom komplikovanější, než ty v předchozích dnech. Jen několik minut poté, co loď Ocean Viking k utečencům připlula a posádka jim rozdala záchranné vesty, začal se člun kvůli technickým potížím potápět, uvedly na twitteru humanitární organizace. Několik lidí přitom spadlo do vody, podařilo se však zachránit všechny na palubě.

Za poslední čtyři dny tak humanitární loď provedla už čtvrtou záchrannou operaci. V pátek a sobotu zachránila po 85 migrantech, v neděli dalších 81. Převážně šlo o lidi ze Senegalu, Mali, Pobřeží slonoviny a Súdánu.

Další osud zachráněných utečenců však zůstává nejasný. Itálie a Malta, které jsou Libyi nejblíže, zakázaly lodi zakotvit ve svých přístavech. Italský ministr vnitra Matteo Salvini nechce utečence do Itálie pustit do doby, dokud se Evropská unie nedohodne na mechanismu jejich přerozdělení mezi další členské státy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek