Záchranná loď Open Arms žádá EU o rychlou akci

15.08.2019
Euroskop, čtk

Španělská nevládní organizace Proactiva Open Arms ve středu znovu naléhavě vyzvala Evropu, aby otevřela přístav pro její loď se 147 africkými migranty. Ta je v mezinárodních vodách asi 50 kilometrů od italského ostrova Lampedusa a nesmí vplout do italských vod kvůli zákazu tamní vlády pro lodě nevládních organizací s migranty. Dnes se má v oblasti zhoršit počasí, čekají se až dvoumetrové vlny. Většina z migrantů je na moři už 13 dní a podle serveru eldiario.es na palubě roste napětí, někteří z běženců drželi tento týden také protestní hladovku.

„Nevím, jak dlouho to ještě vydržíme. Začínají tu spory o kousek stínu, o jídlo, o záchod… Také počasí se zhoršuje, čekáme velké vlny, běženci mají mořskou nemoc,“ řekl dnes španělskému rozhlasu Cadena SER šéf Open Arms Óscar Camps. Dodal, že běženci jsou vyčerpaní a mají strach. Někteří drželi tento týden hladovku, dokud je posádka nepřesvědčila, že s plným žaludkem situaci lépe zvládnou.

Itálie i Malta začaly uzavírat své přístavy lodím nevládních organizací loni po předchozích velkých migračních vlnách a kvůli neschopnosti EU migrační krizi systematicky řešit. Vylodit nechávají tyto dvě země pouze lidi se zdravotními potížemi či těhotné ženy, naposledy dnes v noci odvezla italská pobřežní stráž na Lampedusu devítiměsíční dítě se zdravotními problémy a jeho dvojče a rodiče. Přístav otevřou až poté, co jim země EU slíbí převzetí migrantů z lodě.

Unii by o akci musela požádat členská země

Posádka plavidla Open Arms nalodila migranty při několika záchranných operacích z vratkých či potápějících se člunů u Libye, první skupinu už 1. srpna. Když nedostala povolení zakotvit v italském či maltském přístavu, požádala 7. srpna oficiálně vlády Španělska, Německa a Francie, aby oficiálně zažádaly v Bruselu o řešení situace. Evropská komise (EK) podle deníku El País nemůže formálně zahájit jednání o převzetí migrantů, pokud ji o to nepožádá oficiálně některá členská země. To zatím žádná neudělala.

Deník El País dnes napsal, že EK přesto vede neoficiální jednání a že o řešení situace se neformálně snaží i Francie a Španělsko. Svůj přístav nabídlo lodi Open Arms už několik španělských měst (Valencie či Cádiz) i katalánská vláda. Vláda v Madridu ale podle deníku El País oficiálně nereaguje i proto, že lodi Open Arms letos místní úřady zakázaly operovat mezi Libyí, Itálií a Maltou. Učinily tak proto, že podle nich posádka při předchozích záchranných operacích porušila mezinárodní námořní právo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek