Europoslanci jsou proti vyhošťování uprchlíků

21.09.2005
Eurozákonodárce rozhořčilo, že italské úřady vracejí ilegální přistěhovalce z Afriky zpět do Libye, sotva co přepluli na vratkých člunech Středozemní moře.

Praxi italských úřadů co nejdříve vracet ilegální přistěhovalce z Afriky zpět do Libye, sotva co přepluli na vratkých člunech Středozemní moře, kritizovala včera v Evropském parlamentu skupina poslanců a poslankyň z výboru pro lidská práva. Eurozákonodárce rozhořčilo, že těsně před jejich návštěvou na ostrově Lampedusa italské úřady uprchlický tábor vyprázdnily, takže nemohli sbírat důkazy o porušování práv migrantů.

Přijímací středisko na Lampeduse má kapacitu pro 190 utečenců, ale běžně v něm denně přibývá 300 až 400 přistěhovalců poté, co překonali Středozemní moře. V táboře, kde tucet toalet podle poslankyně nemá ani dveře a z kohoutků teče jen mořská voda, stráví jen čtyři až pět dnů, než je úřady odešlou zpět do Libye.

Italská pobřežní stráž v noci na včerejšek u Lampedusy zachránila 256 uprchlíků, kteří se ocitli v nouzi na moři. Většina z nich bude na příkaz ministerstva vnitra vrácena zpět do Libye.

Sdílet tento příspěvek