Eurojust spustil nový protiteroristický registr

06.09.2019
Euroskop, čtk

Evropská justice má nový nástroj pro efektivnější vyšetřování a souzení případů spojených s terorismem. Organizace justiční spolupráce Eurojust ve čtvrtek oficiálně zahájila provoz protiteroristického registru, který propojuje informace prokuratur a soudů všech členských zemí.

Registr je reakcí na teroristické útoky z Paříže, kde v listopadu 2015 zahynulo více než 130 lidí. Jejich vyšetřování se kvůli přeshraničnímu působení teroristů týkalo několika zemí a odhalilo slabiny dříve nepropojeného systému, v němž byla velmi složitá a zdlouhavá komunikace mezi úřady jednotlivých států.

Eurojust se proto rozhodl vytvořit databázi, do níž budou justiční orgány členských zemí vkládat informace o soudním vyšetřování případů spojených s terorismem.

Registr může pomoct rozbít teroristické organizace

„Registr může odhalit, že je terorista členem organizace operující ve více státech, což může vést k rozbití větších organizací,“ popsal ve čtvrtek novinářům v Bruselu jeden ze zásadních očekávaných přínosů nového nástroje šéf Eurojustu Ladislav Hamran.

Dalším pozitivem podle něj je fakt, že prokuratura jedné země bude moci použít důkazy shromážděné v jiném státě, což však bude limitováno rozdíly v zákonech. Úřady států by do registru měly vkládat informace ihned po převzetí případu prokuraturou a poté je aktualizovat nejpozději každé tři měsíce.

„Eurojust hraje klíčovou roli v podpoře boje proti přeshraniční kriminalitě a terorismu. Rychlá výměna informací je pro efektivní vyšetřování stěžejní a tento nový nástroj výrazně pomůže Eurojustu v ochraně Evropanů před terorismem,“ uvedla eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek