EK schválila balík protiteroristických opatření

21.09.2005
Evropská komise dnes předložila návrh pravidel, která zavedou celoevropskou povinnost telekomunikačních operátorů uchovávat údaje o elektronické komunikaci, což by mělo ulehčit boj s terorismem.

Návrh je součástí nového balíku protiteroristických opatření. Kromě uchovávání telekomunikačních dat Komise předložila plány, jak předcházet verbování mladých lidí do teroristických skupin a uvolnila sedm milionů euro na pilotní projekt v oblasti předcházení, připravenosti a odpovědi na teroristický útok.

Údaje o komunikaci z mobilních a pevných telefonů by se podle návrhu uchovávat po dobu jednoho roku, data o internetové komunikaci o šest měsíců méně. Směrnice nepředpokládá skladování informací o obsahu telefonátů, e-mailů nebo esemesek. Zachovávat by se měly „pouze“ čísla účastníků hovorů, jejich jména a adresy, délka trvání komunikace, přesný datum a čas a v případě internetu IP adresy obou stran.

Obavy operátorů z vysokých nákladů chce Komise vyřešit návrhem, aby byly přesunuty na stát. K přijetí nové směrnice je třeba souhlas Evropského parlamentu a Rady EU. A to může být problém. EP totiž již dříve vyjádřil obavy, že by návrh mohl znamenat porušení práv lidí na soukromí. Evropská komise ovšem považuje ochranu za dostatečnou.

Vlády „pětadvacítky“ se proto od léta dohadují o velmi podobném návrhu, který ovšem umožňuje členským zemím, aby se rozhodly, zda budou data zadržovat jen půl roku nebo až dva roky. Neupravuje také otázku, zda dodatečné náklady zaplatí operátoři nebo státy.

Formální rozdíl v obou přístupech spočívá v tom, že komise prosazuje závaznou směrnici, na jejímž schvalování by se podílel i Evropský parlament a státy by byly povinny ji zapracovat do národního práva. Mezistátní postup by nadnárodní instituce EU vyloučil a zplodil by „rámcové rozhodnutí“, což je forma mezinárodní dohody.
Oba návrhy by podle mluvčího britského předsednictví EU měly být projednány ministry členských zemí v říjnu a poté rozhodnout, jak dále postupovat. Eurokomisař Franco Frattini věří, že návrh EK má šanci uspět. Návrh Komise je podle něj vyvážený, bere v úvahu základní právo na bezpečnost, zájmy různých stran i požadavky telekomunikačních operátorů.

Sdílet tento příspěvek