Evropská policie rozbila gang organizující podvody s placenou TV

19.09.2019
Euroskop, čtk

Policie v několika evropských zemích rozbila skupinu, která organizovala podvody při sledování obsahu placených televizních kanálů. Informovala o tom ve středu agentura evropské justiční spolupráce Eurojust, která akci koordinovala. Podle vyjádření italské policie se zátah týkal ilegálních streamovacích služeb na internetu.

Zátah organizovali vyšetřovatelé v Římě a Neapoli a podílela se na něm policie a justiční orgány z Německa, Francie, Nizozemska, Bulharska a Řecka. Zadrženo při něm bylo 23 lidí různých národností, kteří si podle italské policie porušováním autorských práv přišli až na 100.000 eur (2,6 milionu Kč) měsíčně.

Do oběhu pouštěli přes nelegální streamovací stránky přenosy, které byly majetkem placených televizí. Jen v Itálii sledovalo nelicencované pořady na pět milionů lidí, uvedla policie.

„Zločinci velmi zručně využívali k podvodům nejvyspělejší a nejefektivnější software,“ uvedli zástupci Eurojustu. Skupina podle nich používala zvláštní servery a programy, s jejichž pomocí otevírala zakódované televizní pořady a znovu je vysílala na svých internetových streamech za nižší poplatky.

Podle Eurojustu jde zatím o ojedinělý případ podobně úspěšného zásahu proti podvodníkům, kteří obcházejí autorská práva placených televizních kanálů. Poškozené televize přišly podle agentury o 6,5 milionu eur (zhruba 168 milionu Kč) a některé z nich se kvůli tomu dostaly do existenčních problémů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek