Několik zemí přišlo s dočasným řešením pro záchranu migrantů

24.09.2019
Euroskop, čtk

Německo, Francie, Itálie a Malta ve společném prohlášení oznámily, že se domluvily na dočasném řešení pro přerozdělení migrantů v nouzi, kteří byli zachráněni na moři. Maltský ministr vnitra Michael Farrugia uvedl, že dokument je výsledkem jednání s několika ministry států Evropské unie a doplnil, že v říjnu budou s obsahem závěrů schůzky seznámeni ministři vnitra dalších členských zemí EU. Napsala o tom agentura DPA.

Migranti zachránění ve Středozemním moři civilními plavidly zůstávali na lodích i několik týdnů poté, co jim Malta a Itálie uzavřely své přístavy. Oba státy se obávaly, že migranti v zemi zůstanou a požadovaly po dalších státech EU, aby část z nich přijaly. Každý případ se však řešil individuálně. Od července 2018 se Německo takto rozhodlo přijmout 565 těchto migrantů, dosud do spolkové republiky ale podle agentury DPA dorazilo pouze 225 z nich.

Námořní zákon uvádí, že lidé v nouzi musí být zachráněni a převezeni na bezpečné místo – do přístavu či na jinou loď. Podle jiného ustanovení musí být vplutí do přístavu povoleno, pokud jsou životy lidí ohroženy.

Pondělní dohoda je výsledkem setkání ministrů vnitra Německa, Francie, Itálie a Malty. Zastoupeny byly také Finsko, které v současné době předsedá EU, a Evropská komise. Detaily dohody zatím podle agentury DPA zatím nejsou jasné. Německý ministr vnitra Horst Seehofer ale nedávno oznámil, že Německo může dočasně přijmout čtvrtinu zachráněných migrantů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek