Soud EU: Facebooku lze nařídit smazat urážlivé příspěvky

03.10.2019
Euroskop, čtk

Soudy v Evropské unii mohou společnosti Facebook nařídit, aby napříč svou sociální sítí po celém světě smazala takové příspěvky uživatelů, které jsou v rozporu se zákonem. Týká se to i urážlivých komentářů podobných původnímu příspěvku. Dnes o tom rozhodl Soudní dvůr Evropské unie.

Soudní dvůr se zabýval případem bývalé předsedkyně rakouských Zelených Evy Glawischnigové-Pieszczekové. Ta se domáhala, aby Facebook odstranil příspěvek, který ji podle soudního rozsudku urážel a očerňoval a který mohl vidět každý uživatel této sociální sítě.

Podle Soudního dvora EU společnosti jako Facebook podle unijní směrnice o elektronickém obchodu nenesou odpovědnost za informace, které na ně uživatelé ukládají, pokud se Facebook nedozvěděl, že jsou v rozporu se zákonem. To však nebrání tomu, aby Facebook dostal nařízeno ukončit protiprávní jednání a takové informace odstranit nebo zamezit v přístupu k nim.

Právní zástupkyně Glawischnigové-Pieszczekové dnešní rozsudek podle agentury APA označila za „milník v boji proti nenávisti“ na internetu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek