Bosenské úřady vypnuly přívod vody do uprchlického tábora Vučjak

22.10.2019
Euroskop,ČTK

Místní úřady v bosenském městě Bihač vypnuly přívod vody do nedalekého uprchlického tábora Vučjak. Chtějí tak přimět vládu, aby snížila množství migrantů žijících v přeplněném táboře, který je podle mezinárodních organizací naprosto nevyhovující. Podle humanitárních pracovníků bude ale krok úřadů znamenat jen další utrpení pro asi 1000 obyvatel tábora.

Mnoho z nich včera prostor opustilo a vydali se s prázdnými plastovými lahvemi prosit o vodu nedaleko žijící bosenské občany, popsala agentura AP.

„Je zřejmé, že situaci je třeba dohnat do absurdna, aby ji někdo začal řešit,“ stěžoval si novinářům starosta Bihače Šuhret Fazlić. Jak představitelé OSN, tak i zástupci EU vyzvali místní úřady, aby migranty z Vučjaku přemístili. Tábor se nachází asi deset kilometrů od města na místě bývalé skládky. V přilehlé oblasti jsou navíc stále miny nastražené za války v letech 1992 až 1995.

Jeden z migrantů, Usmán Alí z Pákistánu, popsal podmínky v táboře jako „velmi špatné“. Starosta Fazlić přitom pohrozil, že úřady mohou rovněž přestat z tábora odvážet odpadky. Město tak chce donutit vládu, aby problém tábora řešila a přesunula některé z migrantů do jiných částí země.

Podle zástupce Červeného kříže Selama Midžiče odstřihnutí od dodávek vody vyvolá jen další napětí mezi migranty a zhorší jejich vztahy s humanitárními pracovníky a místními občany. „V táboře budou migranti tlačit na zástupce Červeného kříže, kteří tam pracují a nemají žádnou ochranu, a budou požadovat pitnou vodu po nich,“ varoval Midžić.

Do Bosny už letos vstoupily tisíce migrantů ve snaze dostat se do západní Evropy. Chorvatsko, stejně jako Maďarsko a Slovinsko, uzavřelo pro utečence hranice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek